Testiranje amino kiselina

 

U sezoni 2010. testirali smo primenu amino kiselina poznatog španskog proizvođača. Testiranje je vršeno u sledećim usevima:

 

1. Paradajz - proizvodnja u saksijama

2. Paradajz - proizvodnja u zemljištu

3. Paprika - proizvodnja u zemljištu

4. Lubenica - otvoreno (primena amino kiselina putem sistema kap po kap i folijarno)

 

U ogledu su poštovane preporuke proizvođača. Kao kontrola korišćena je odgovarajuća Agroleaf Power formulacija.

 

Rezultat ogleda: Na osnovu vizuelne procene reakcije biljke, zaključili smo da nema ekonomske opravdanosti primene amino kiselina. U odnosu na Agroleaf primena amino kiselina pokazala je lošiji ili u najboljem slučaju sličan rezultat.

 

Najdramatičniji rezultat imali smo kod lubenica, gde smo u uslovima stresa (hladno i kišovito vreme u druoj polovini maja meseca) tretirali lubenice amino kiselinama putem sistema kap po kap i istovremeno i folijarno preko lista. Na njivi pored nalazile su se lubenice koje nisu bile ničim tretirane. Rezultat je bio sledeći:

 

- 80% lubenica tretiranih amino kiselinama su propale

- 80% lubenica ne-tretiranih amino kiselinama su takođe propale

- 5% lubenica na njivi pored je propalo (95% je preživelo). Razlog preživljavanja tih lubenica je u zakorovljenosti njive, gde je korov uzimao vodu iz zemljišta i bostan je zbog manjeg sadržaja vlage lakše opstao.

 

Napomena: Sličnu situaciju imali smo u aprilu 2011. u ogledu sa krastavcima u plasteniku u Jakovu. Krastavac je preživeo zabeleženu noćnu temperaturu od 1,8°C bez ikakvih posebnih priprema. Jedino što je urađeno jeste zasušivanje useva, kako bi usev dočekao taj stres sa što manje vode u sebi. Uz to je rađena i redovna folijarna prihrana Agroleaf formulacijama, ali naše mišljenje jeste da je smanjenje sadržaja vode u zemljištu odigralo mnogo bitniju ulogu. U ogledu je bilo 6 vrsta krastavaca i ni na jednom se nisu pokazali nikakvi simptomi stresa, propadanja ili nečeg drugog.

 

Zaključak: manje vode => veći % preživljavanja useva